Határtalanul! - 2015

2015\06\12

Kisfilm

2015\06\12

Témanap

A témanap során a tevékenységek az első órától a negyedik óra végéig tartottak.Az első órában úti beszámolót tartottak az utazásban részt vett diákok az iskola összes tanulójának.Bemutatták az útvonalat és a látnivalókat. A második, a harmadik és a negyedik órában következtek a játékos feladatok, melynek során az utazásban részt vettek és az itthon maradt diákok akadályversenyen vettek részt, melynek során 1920 métert futottak az iskola körül, zászlót "vittek" Erdély legmagasabb csúcsára, földrajzi-történelmi totót töltöttek ki valamint a látnivalókkal kapcsolatos kirakót oldottak meg. A rendezvény során az iskola összes tanulója képet kaphatott arról, hogy hol található Erdély, miért fontos ez számunkra, mennyi magyar él ott és miért, illetve milyen körülmények között.

hat-14-01-0493-103-jaszkiser-iskola-temanap.JPG

2015\06\08

Értékelő óra

hat-14-01-0493-099-jaszkiser-iskola-ertekelo_ora.jpg

Az értékelő órát két részre osztottuk. Az első részben megtekintettük azt a kisfilmet,amit Berente tanár úr készített a kiránduláson készített fényképekből. Irányított beszélgetés segítségével és a fakultatív előkészítő órán készült fogalmazások felolvasásával képzeletben újra végigjártuk a kirándulás helyszíneit, felelevenítettük az egyes programelemeket és a hozzájuk kapcsolódó tantárgyi tartalmakat.

hat-14-01-0493-101-jaszkiser-iskola-ertekelo_ora.jpg

A második részben elégedettségi kérdőívet töltöttek ki a tanulók, ami az itthoni szervező munkát segíti és fogalmazást kellet írniuk arról,hogy mi volt a legkedvesebb élményük.

2015\06\05

5. nap

hat-14-01-0493-088-lugos-volt_varmegyehaza-varosnezes.JPG

Korai gyülekező után hagytuk el Csernakeresztúrt. Első állomásunk Lugos volt.Megnéztük a Szent Miklós-tornyot, mely eredetileg egy középkor végi templomhoz vagy kolostortemplomhoz tartozott.A volt vármegyeháza és az egykori Lugosi Népbank megtekintése után indultunk tovább.

hat-14-01-0493-091-temesvar-korzo-varosnezes.JPG

Temesvár belvárosában  a századforduló táján nagyvárosi stílusban épült korzót jártuk végig, melynek egyik végén az Opera, másik végén egy Ortodox katedrális található. A teret impozáns szecessziós bérházak veszik körül, itt található a Nemzeti Színház is(egykoron Ferencz József Színház) és a Hunyadi-vár is. 

hat-14-01-0493-093-temesvar-hunyadi_var-varosnezes.JPG

Ezután már csak a hazafelé vezető út maradt. Átlépve a határon a buszunk gyorsan falta a kilométereket.

hat-14-01-0493-098-jaszkiser-iskola_parkoloja-hazaerkezes.JPG

2015\06\04

4. nap

hat-14-01-0493-066-csernakeresztur-iskola-adomanyok_az_iskolanak.JPG

A jászkisériek által a Csernakeresztúri iskola könyvtárának adományozott szépirodalmi és ismeretterjesztő könyvek átadása. Iskolánk által felajánlott térképek és fejlesztő játékok átadása.A délelőtt folyamán bejártuk a Vajdahunyadi várat. Közben kiselőadás hangzott el a várról és annak urairól. 

hat-14-01-0493-068-vajdahunyad-vajdahunyadi_var-varlatogatas.JPG

Hátszegen a "Népek országútja" mellett megtekintettük a református templomot, ahol kiselőadás hangzott el. A látogatás után az őraljaboldogfalvai református műemléktemplomot néztük meg, ahol a felújításhoz adtunk pénzadományt. Ezután meglátogattuk a demsusi Szent Miklós templomot, ami a legrégibb ma is használt ortodox templom Romániában, egyben Erdély egyik legkülönlegesebb egyházi műemléke.

hat-14-01-0493-075-oraljaboldogfalva-muemlektemplom-latogatas.JPG

Vacsora után  a gyerekek útinaplóikat folytatták és felkészültek a másnapi kiselőadásokra, melyek végleges formába öntéshez a helyi fiatalok is segédkeztek. Később a csernakeresztúri fiatalokkal közösen emlékeztünk meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról. A tanulóink szöveggel és versekkel készültek.Jó hangulatú megemlékezés volt. Az ünnepség után búcsúest következett, a helyi fiatalokkal közösen daltanulás majd beszélgetés, a heti élmények megtárgyalása.

hat-14-01-0493-085-csernakeresztur-bolinger_vendeghaz_udvara-megemlekezes.JPG

2015\06\03

3. nap

hat-14-01-0493-049-nagyenyed-reformatus_vartemplom-latogatas.JPG

Nagyenyeden a főterén álló középkori eredetű várban található - eredetileg 15. századi, de a 19. században átépített - református templomot tekintettük meg. A vár tövében előadást hallgattunk meg a várról, majd a tanulók részleteket olvastak fel Jókai Mór: Nagyenyedi két fűzfa című művéből. Ezután következett a Bethlen Gábor Kollégium megtekintése,melyről először egy kiselőadást hallgattunk meg, majd beléptünk a híres falak közé.Ezután a katolikus és az ortodox templomokat is megnéztük.

hat-14-01-0493-053-nagyenyed-bethlen_kollegium-latogatas.JPG

Gyulafehérvárra érkezve a vár tövében ismét előadást hallgattunk meg a várról, majd vázlatokat készítettek a tanulók a várról és a székesegyházról. A székesegyházban a Hunyadiak sírját szemléltük meg. 

hat-14-01-0493-061-gyulafehervar-gyulafehervari_var-emlekszalag_a_hunyadi_sirokra.JPG

Vacsora után folytatódott az úti beszámolók készítése és a másnapi kiselőadások rendezése.Utána találkozó volt a helyi fiatalokkal, akik megismertették diákjainkat a környék népzenéjével, közös zenehallgatás során. Ezután táncházon vettek részt, ahol megismerkedtek tanulóink a helyi néptáncokkal is.

hat-14-01-0493-064-csernakeresztur-iskola_tornaterme-kozos_tanchaz.JPG

2015\06\02

2. nap

hat-14-01-0493-028-deva-deva_vara-varlatogatas.JPG

Először Déva várát tekintettük meg, ahol részleteket olvastak fel a diákok a "Kőműves Kelemen" című balladából és kiselőadás hangzott el a várról.Még a délelőtt folyamán meglátogattuk a Bőjte Csaba - ferences rendi szerzetes- által alapított árvaház, a dévai Magyarok Nagyasszonya Gyermekotthont, ahol adományt adtunk át, előadást hallgattunk meg és megnéztük a bentlakó gyerekekkel közösen a gyerekmunkákat.

hat-14-01-0493-034-deva-magyarok_nagyasszonya_gyermekotthon-kiallitas.JPG

Menet közben a buszon meghallgattuk a Szászvároshoz kapcsolódó kiselőadásokat.A belvárosban megtekintettünk több műemlék épületet, úgymint a Vulcu-üzlethelyiséget, az egykori Ardeleana bank épületét, a várat, majd a Városházát.

hat-14-01-0493-037-szaszvaros-szaszvarosi_var-latogatas.JPG

Ezután rövid kirándulást tettünk a Csolnakosi - tóhoz, mely egy mesterségesen felduzzasztott víztározó a Ruszka-havas hegység keleti nyúlványai között.A tó délnyugati csücskében megtaláltuk a királybányai templom romjait.

hat-14-01-0493-040-csolnakoscserna-csolnakosi_to-latogatas.jpg

Vacsora után az egyik szálláson - Gizi néniéknél - gyűltünk össze, ahol a tanulók elkészítették a napi úti beszámolókat és köttelen beszélgetés formájában feldolgoztuk a napoi eseményeket. Ezután beszéltük át a másnapi teendőket, és ahol még kellett finomították a tanulók a kiselőadásokat. Az est további részében az iskola előtti téren tanulóink a helyi fiatalokkal játszottak komoly focimeccset, míg a lányok szurkoltak nekik.

hat-14-01-0493-045-csernakeresztur-iskola_elotti_ter-kozos_foci.JPG

2015\06\01

1. nap

hat-14-01-0493-007-jaszkiser-iskola_parkoloja-gyulekezes_1.JPG

A résztvevő diákok szüleikkel gyülekeztek a reggel 6 órai  induláshoz. A csomagok bepakolása és a létszámellenőrzés után elindultunk a gyulai határátkelőhöz. Útközben pihenő. A magyar-román határt 11 órakor értük el. Az út során előzetesen előkészített kiselőadások hangzottak el a napi látnivalóknak megfelelően.

hat-14-01-0493-017-arad-vesztohely-koszoruzas.JPG

Aradon megtekintettük a volt Szabadság tér gyönyörű épületeit,a Színházat,a Megbékélés Parkjában a Szabadság-szobrot, illetve a Diadalívet, amelyen az európai és román 1848-as forradalom kimagasló személyiségei láthatók. Megtekintettük  azt a templomot, ami Horthy Miklós második házasságkötésének volt a helyszíne. Megkoszorúztuk a Vesztőhelyen található Vértanúk obeliszkjét. Világoson a vár megszemlélése után a Bohus kastélyt és kertjét tekintettük meg, ahol előadást hallgattunk meg a várról és a kastélyról. Végül Csernakeresztúrra érkeztünk, ahol betértünk a tájházba.

hat-14-01-0493-015-arad-megbekeles_parkja-varosnezes.JPG

Miután megérkezett a csoport a tájházhoz a vendégfogadó családok elosztása megtörtént. Rövid köszöntő után a gyerekek csomagjaikkal a családokhoz vonultak el, majd  vacsora volt a családoknál. Ezután került sor  a másnapi program ismertetésére, majd hozzáláttak a diákok az útinaplók írásához IKT eszközök segítségével a napközben készített fotók alapján, illetve megtörtént a bejegyzés a blogba.

hat-14-01-0493-021-csernakeresztur-tajhaz-koszonto.JPG

2015\05\25

Vetélkedő - fakultatív előkészítő tevékenység

Május 25-én hétfőn ismét Határtalanul! programelemen vehettünk részt. Ezúttal az iskolai vetélkedőn volt a sor, ahol a tavalyi utazók az idei utazókkal közösen "vetélkedtek". Természetesen nem volt ez igazi verseny, hiszen az volt a cél, sokat beszélgetve megismerjük a tavalyiak tapasztalatait és tanuljunk belőle. Emellett az előkészítő órán elhangzottakat is fel kellett használnunk.

dsc_0029.JPG

Először megnéztük a tavalyi kisfilmet, majd csapatonként meghallgattunk egy-egy élménybeszámolót.Ezt követte a totó kitöltése. Nem volt könnyű, gyakran használtuk az internetet is! A szünetben levegőztünk, majd következhetett a következő feladat. Minden csapat kapott egy "várat", arról kellett keresni információkat a neten, majd pedig egy rövid fogalmazást írni róluk.

dsc_0040.JPG

A harmadik feladat hasonló volt az előzőhöz, csak most már egy-egy települést kaptunk és arról bemutatót kellett készíteni, mintha mi lennénk az idegenvezetők. A bemutatókat elő is kellett adni!

dsc_0048.JPG

A dél körül már mindenki elfáradt, szerencsére addigra mindent elvégeztünk és mehettünk pihenni! Vár ránk Erdély!

süti beállítások módosítása